Stel, je wilt je bedrijfsinterieur vernieuwen; niet alleen wil je ‘groen doen’ maar vooral ‘groen zijn’. “Maar ja, wat kost dat dan wel niet aan extra’s?”. Deze vraag wordt vaak gesteld. Vooral door het gros van de commerciële bedrijven wordt gekozen voor ‘de snelste’ (lees goedkoopste) weg.
Gelukkig vind er meer een groter bewustzijn plaats: overheden en semi-overheden geven hierin het goede voorbeeld, waarbij ze steeds meer gevolgd worden door bedrijven die hun ecologische voetprint willen verminderen.
Vanuit de fabrikant wordt er steeds meer gehoor gegeven aan het vergroenen van productieprocessen. Het gebruik van milieubelastende grondstoffen wordt verminderd of zelfs vermeden, waarbij de nieuwe versies inmiddels als standaard product zijn opgenomen.
In het ontwerp kunnen biobased materialen gebruikt worden (sowieso ben ik fan van natuurlijke materialen!); bamboe en kurk zijn prachtig, en groeien snel weer terug. Ook hout blijft een fantastische grondstof om te verwerken.
Ook materialen met het keurmerk ‘cradle-to-cradle’ of BREEAM zorgen voor een minimale milieuimpact. Vaak zijn deze producten zijn na gebruik ook makkelijk recycleerbaar.
En is de basis van je interieurstukken op zich nog prima, maar niet meer van deze tijd? Denk dan eens aan herstofferen of het gebruik van interieurfolies. Zitmeubelen, kasten, deuren en bureaus krijgen een tweede leven met een unieke uitstraling!
Uitbreiding van je werkplekken? Er is refurbished meubilair verkrijgbaar bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn: Bureaustoelen worden gecontroleerd en gereinigd waarbij je na aanschaf nog eens vijf jaar garantie krijgt.
Echt een win-win situatie, want goed voor het milieu én voor je portemonnee.
Besluit je toch voor nieuwe zitmeubels te gaan? Ook dan is er een steeds groter wordend aanbod waarin frames en stoffen van gerecycled materiaal worden gebruikt.
Ook al zou je het niet verwachten, maar kunstplanten raken steeds meer in trek. Dit lijkt in eerste instantie niet heel milieuvriendelijk vanwege de gebruikte kunststoffen als plastic en de import uit China. Maar, het product zelf heeft een zeer lange levensduur. Na gebruik worden onderdelen zelfs weer hergebruikt in andere interieurstukken. Zijn deze na 25 jaar écht niet meer te gebruiken, dan worden de onderdelen aangeboden ter recyclage.
Doe je mee aan het verduurzamen van je interieur?
Wat je wensen ook zijn, geef ze door aan de projectinrichter, zodat wij op zoek kunnen gaan voor het beste product binnen het te besteden budget.